2024-05-16

Pilotprojekt i Väst utvecklar säkerheten vid vägarbete

Trafikverkets mål är att ingen ska skadas vid ett vägarbete. Ett pilotprojekt i Västsverige undersöker nu hur hela projektorganisationen kring vägarbeten kan inkluderas och ta ansvar för att göra arbeten på våra vägar säkrare.

De som har vägen som sin arbetsplats är utsatta. Alla trafikanter uppmärksammar inte ett framförvarande vägarbete och i värsta fall är olyckan ett faktum. Trots att det finns en mängd regler som styr hur ett vägarbete ska uppmärksammas är risker svåra att alltid helt minimera.

– Vi behöver göra mer, det är tydligt. Det vi kan fokusera på är de delar vi själva har rådighet över, men naturligtvis vill vi att trafikanterna också anpassar sig mer för att minska risken för olyckor, säger Per Kärrdin enhetschef på Trafikverket Västra regionen och initiativtagare till pilotprojektet.

Pilotprojektet pågår våren 2024 i ett kontrakt som har mycket arbete i trafikmiljö samt arbeten med flera korta och omväxlande jobb som kräver stort fokus på säkra arbetsplatser.

LÄS HELA ARTIKELN
2024-04-08

4lights ljussele förbättrar synligheten på byggarbetsplatsen

Ta bort pannlampans vikt från huvudet. Det rekommenderar 4light - företaget som arbetar för en säkrare arbetsplats med hjälp av ljus. Nu tar företaget sikte mot byggbranschen med sina nya LED-selar försedda med helvitt ljus.

4lights vision är att förbättra synligheten och säkerheten för personer som vistas och arbetar i utsatta miljöer. Detta gör man med hjälp av ryggsäckar och selar med LED-implementering vilket gör att medarbetarna syns tack vare blinkande ljus.

Ny produkt – perfekt för byggbranschen
NOVA Worker White är 4lights senaste lansering i NOVA Worker familjen. Det är en sele som är designad med fokus på arbetsbelysning för exempelvis hantverkare, elektriker och VVS-specialister som arbetar i trånga utrymmen med dålig belysning. Selen har ett vitt LED-ljus implementerat över bröst, axlar och rygg som är dimbart i fyra styrkor – tillskillnad från andra selar från 4light som har blinkade ljus i olika färger.  

LÄS HELA ARTIKELN
2024-02-12

Så revolutioneras arbetsljuset med LED

I moderna arbetsmiljöer där säkerhet och produktivitet är avgörande är belysningen viktig. Traditionellt har pannlampor och strålkastare varit standardvalet för att belysa arbetsplatser, men nu tar 4LIGHT ett banbrytande steg med sin senaste innovation - LED-selen NOVA Worker. Denna nya lösning förbättrar inte bara arbetsförhållandena utan kan också rädda liv.

Jämfört med konventionella pannlampor ger NOVA Worker en betydande förbättring. Med sin förmåga att sprida ljuset på en area på upp till 3 meter runt användaren skapar den en naturligare belysningseffekt liknande dagsljus. Den eliminerar problemen med skugga som ofta följer med traditionella pannlampor och ersätter den med en jämn, skuggfri belysning som är idealisk för arbetsmiljöer där varje detalj är viktig.

En av de mest framträdande fördelarna med NOVA Worker är dess användarvänlighet och praktiska design. Istället för att hålla en lampa i handen kan användaren enkelt bära ljuset på kroppen, vilket frigör händerna för att utföra uppgifter mer effektivt och säkert.

LÄS HELA ARTIKELN
2024-01-23

Lysande insats ska få alla att komma hem från jobbet

4LIGHT vill att alla ska få komma hem efter arbetsdagen. LED-selen NOVA Worker är en lysande insats för arbetsmiljön med förbättrad säkerhet, ökad synbarhet och ökad produktivitet. 

LED-belysningen i NOVA Worker ökar synligheten i utsatta miljöer, oavsett tid på dagen eller väderförhållanden.

– I dag går många runt med ett falskt skydd och tror att de syns, fastän de inte gör det. Till skillnad från reflexer så erbjuder NOVA Worker en aktiv ljuskälla som gör att man alltid syns, säger David Bodin, CEO på 4LIGHT.

Med vit, skuggfri arbetsbelysning på bröstet ersätter NOVA Worker i många fall dessutom pannlampan och skapar en kraftfull skuggfri ljusyta runt användaren. Den gula belysningen på axlar och rygg skapar varsel för både kollegor och omgivningen.

– Vi vill bidra till nollvisionen att alla ska komma hem från jobbet. Genom att vi minskar riskerna så minskar även antalet allvarliga tillbud på arbetsplatserna, säger David Bodin.

LÄS HELA ARTIKELN
2023-12-12

LED-SELE SKYDDAR VÄGARBETARE OCH GER ARBETSBELYSNING

Ett vägarbete där bilarna passerar bara meter från arbetarna och där många ignorerar nedsatt hastighet är en utsatt arbetsplats. Nu finns ett alternativ till traditionella varselkläder med reflexer. Företaget 4LIGHT har utvecklat en sele med LED-belysning som gör att arbetarna syns både framifrån och bakifrån. Selen har dessutom en arbetsbelysning som ersätter pannlampor och strålkastare.

"Han berättar att en undersökning gjord av fackförbundet Seko visar att 82 procent oroar sig för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet. Synbarheten för kollegor och omgivande trafik är viktig och i många fall uppfyller Hi-Vis kläderna inte varselkraven.

- Ett vanligt problem är att en jacka eller väst är smutsig och därför syns sämre. Felaktig tvätt och torkning av varselkläder kan göra att den tappar sin reflexverkan. De flesta känner inte till detta och jackan eller västen blir då en falsk trygghet. Vår sele kan tvättas i maskin förutsatt att batteriet och elektronikkortet tas ut först.

En reflex behöver att något lyser på den för att den ska synas. En lysdiod strålar utåt och ger en aktiv synlighet. Den sele som 4LIGHT har utvecklat för de som arbetar på väg har totalt 180 centimeter LED-remsa. Den har vitt ljus på framsidan, rött ljus på på ryggen och gult ljus över axlarna. Det gör att bilisterna ser åt vilket håll bäraren är på väg åt.

LÄS HELA ARTIKELN
2023-12-17

NCC-chefen jagade led till ungarna – får asfaltsrallarna testa nu?

Är det här framtiden för asfaltsrallare som jobbar i mörker? NCC:s tekniker gör tummen upp efter att ha testat blinkande led-selar.

Synlighet är en säkerhetsfråga i vintermörkret.

David Söderberg Ingelström, chef på NCC:s asfaltslaboratorium, letade egentligen efter bärbar led-belysning till sina barn när han fick en ljus idé.

– Vi hade led-selar i vårt interna materialsortiment. Jag började tänka att det här måste ju mina tekniker ha när de är ute och fältarbetar, säger han.

Synlig utan strålkastarlus
Sagt och gjort. Laboratoriechefen beställde hem selarna. Nyligen testades de av tekniker i samband med en fältborrning. Betyget blev översvallande positivt.

– De var jättenöjda och kände sig tryggare, speciellt när de gick längs borrbilen där det är tajt med trafiken. Man behöver inte invänta ett strålkastarljus för att synas när man har de här selarna på sig, som det är med reflexerna, säger David Söderberg Ingelström.

LÄS HELA ARTIKELN
2023-11-30

EN LYSANDE INSATS FÖR ARBETSMILJÖN

Asfaltläggare jobbar ofta på hårt trafikerade vägar och ibland även på natten. För att öka säkerheten har Skanska testat selar med LED-lampor som inte bara ökar synligheten utan också får bilisterna att sakta ner.

Skanskas produktionschef Jonathan Gillén fick höra talas om de nya ljusselarna från 4LIGHT och köpte in tre stycken till asfaltlaget. De har sedan testats under hela säsongen, framför allt på de nattliga uppdragen och på större vägar där trafiken inte leds om under asfalteringen.

– Vår vanliga skyddsutrustning syns bra och har reflexer överallt, men människor är vana vid att se vägarbetare i neongula kläder. Ljuset från LED-selarna får trafikanterna att haja till. De förstår inte vad de ser och sänker farten automatiskt. Ljuset skapar också en trygghet hos våra yrkesmedarbetare, säger Jonathan Gillén.

Selarna används främst av de medarbetare som rör sig runt maskinerna och befinner sig närmast trafiken. De kostar ett par tusenlappar mer än en traditionell varseljacka, men enligt Anders Johansson är det en billig peng för ökad trygghet.

– Jag vet inte hur många fordon som passerar mig under ett skift, det kan vara tusentals. Det här är en investering i vår arbetsmiljö och säkerhet, säger han.

LÄS HELA ARTIKELN