2024-01-23

Lysande insats ska få alla att komma hem från jobbet

4LIGHT vill att alla ska få komma hem efter arbetsdagen. LED-selen NOVA Worker är en lysande insats för arbetsmiljön med förbättrad säkerhet, ökad synbarhet och ökad produktivitet. 

LED-belysningen i NOVA Worker ökar synligheten i utsatta miljöer, oavsett tid på dagen eller väderförhållanden.

– I dag går många runt med ett falskt skydd och tror att de syns, fastän de inte gör det. Till skillnad från reflexer så erbjuder NOVA Worker en aktiv ljuskälla som gör att man alltid syns, säger David Bodin, CEO på 4LIGHT.

Med vit, skuggfri arbetsbelysning på bröstet ersätter NOVA Worker i många fall dessutom pannlampan och skapar en kraftfull skuggfri ljusyta runt användaren. Den gula belysningen på axlar och rygg skapar varsel för både kollegor och omgivningen.

– Vi vill bidra till nollvisionen att alla ska komma hem från jobbet. Genom att vi minskar riskerna så minskar även antalet allvarliga tillbud på arbetsplatserna, säger David Bodin.

LÄS HELA ARTIKELN
2023-12-12

LED-SELE SKYDDAR VÄGARBETARE OCH GER ARBETSBELYSNING

Ett vägarbete där bilarna passerar bara meter från arbetarna och där många ignorerar nedsatt hastighet är en utsatt arbetsplats. Nu finns ett alternativ till traditionella varselkläder med reflexer. Företaget 4LIGHT har utvecklat en sele med LED-belysning som gör att arbetarna syns både framifrån och bakifrån. Selen har dessutom en arbetsbelysning som ersätter pannlampor och strålkastare.

"Han berättar att en undersökning gjord av fackförbundet Seko visar att 82 procent oroar sig för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet. Synbarheten för kollegor och omgivande trafik är viktig och i många fall uppfyller Hi-Vis kläderna inte varselkraven.

- Ett vanligt problem är att en jacka eller väst är smutsig och därför syns sämre. Felaktig tvätt och torkning av varselkläder kan göra att den tappar sin reflexverkan. De flesta känner inte till detta och jackan eller västen blir då en falsk trygghet. Vår sele kan tvättas i maskin förutsatt att batteriet och elektronikkortet tas ut först.

En reflex behöver att något lyser på den för att den ska synas. En lysdiod strålar utåt och ger en aktiv synlighet. Den sele som 4LIGHT har utvecklat för de som arbetar på väg har totalt 180 centimeter LED-remsa. Den har vitt ljus på framsidan, rött ljus på på ryggen och gult ljus över axlarna. Det gör att bilisterna ser åt vilket håll bäraren är på väg åt.

LÄS HELA ARTIKELN
2023-12-17

NCC-chefen jagade led till ungarna – får asfaltsrallarna testa nu?

Är det här framtiden för asfaltsrallare som jobbar i mörker? NCC:s tekniker gör tummen upp efter att ha testat blinkande led-selar.

Synlighet är en säkerhetsfråga i vintermörkret.

David Söderberg Ingelström, chef på NCC:s asfaltslaboratorium, letade egentligen efter bärbar led-belysning till sina barn när han fick en ljus idé.

– Vi hade led-selar i vårt interna materialsortiment. Jag började tänka att det här måste ju mina tekniker ha när de är ute och fältarbetar, säger han.

Synlig utan strålkastarlus
Sagt och gjort. Laboratoriechefen beställde hem selarna. Nyligen testades de av tekniker i samband med en fältborrning. Betyget blev översvallande positivt.

– De var jättenöjda och kände sig tryggare, speciellt när de gick längs borrbilen där det är tajt med trafiken. Man behöver inte invänta ett strålkastarljus för att synas när man har de här selarna på sig, som det är med reflexerna, säger David Söderberg Ingelström.

LÄS HELA ARTIKELN
2023-11-30

EN LYSANDE INSATS FÖR ARBETSMILJÖN

Asfaltläggare jobbar ofta på hårt trafikerade vägar och ibland även på natten. För att öka säkerheten har Skanska testat selar med LED-lampor som inte bara ökar synligheten utan också får bilisterna att sakta ner.

Skanskas produktionschef Jonathan Gillén fick höra talas om de nya ljusselarna från 4LIGHT och köpte in tre stycken till asfaltlaget. De har sedan testats under hela säsongen, framför allt på de nattliga uppdragen och på större vägar där trafiken inte leds om under asfalteringen.

– Vår vanliga skyddsutrustning syns bra och har reflexer överallt, men människor är vana vid att se vägarbetare i neongula kläder. Ljuset från LED-selarna får trafikanterna att haja till. De förstår inte vad de ser och sänker farten automatiskt. Ljuset skapar också en trygghet hos våra yrkesmedarbetare, säger Jonathan Gillén.

Selarna används främst av de medarbetare som rör sig runt maskinerna och befinner sig närmast trafiken. De kostar ett par tusenlappar mer än en traditionell varseljacka, men enligt Anders Johansson är det en billig peng för ökad trygghet.

– Jag vet inte hur många fordon som passerar mig under ett skift, det kan vara tusentals. Det här är en investering i vår arbetsmiljö och säkerhet, säger han.

LÄS HELA ARTIKELN